webmistress journal affiliates freebies credits
web information
I Support Privacy Protection

BLOG STARTED: 13/09/08
BLOG ENDED: ??/??/??

current layout: science box
last updated: 15/02/09

hits

hey there!
welcome to my blog
feel free to read around and do leave comments
this blog is best viewed using in
TESTED:
compatible now with Mozilla Firefox & Internet Explorer


a piece of me?
my name is ainul farina
i was born on 10/08/1986
my hometown is arau, perlis, malaysia
i'm currently studying bachelor of education at queensland university of technology, brisbane, australia
i love arts..especially photography!
l'm a cat lover

recent entries
Aidilfitri di perantauan..
Busy Busy Busy
Little monsters
Kuih raya lagi!!
Biskut Bula
My first iFreelance assignment
Little Malaysia & Wall-E
ABC Childcare
Bad, bad day..
Mood Raya kembali!


wishlist
Travel around Australia
Get a Canon 450D DSLR camera
Adopt a cat
Go skiing at New Zealand
Get a second job
Buy a speedlight for my DSLR
Buy a Mazda 3
Learn guitar
Enter a Photography Competition
Marry my boyfriend :)


chatbox

ShoutMix chat widget


my melodies


MusicPlaylistRingtones
Music Playlist at MixPod.com



rewind


Saturday, October 4, 2008
Satu hari sebelum Raya.. @ 2:51 AM

Entry ni sepatutnya dipos sehari sebelum Raya, tapi disebabkan kesibukan yang melampau..hari ni baru dapat pos..huhu. Ceritanya, sehari sebelum Raya saya dan Ariff buat kuih raya..hehe. Kuih ni namanya pelik sikit (tapi sebab ada orang tu insist nak bagi nama ni jugak, jadi terpaksala kan..hehe). Nama kuih ni adalah Biskut Coklat Hacepu (Betul ka eja ni??). Biskut ni Ariff yang buat..diulangi, ARIFF yang buat..so we all have to agree that it’s somewhat special..hehe. Saya just jadi instructor saja. Resepinya, apa kata kita tanya Ariff (kan dia yang buat)..hehehe.

Ingredients:

150g butter
100g gula caster
½ sudu kecil vanilla essence
1 biji telur
200g dark cooking chocolate
2 cawan cornflakes (finely ground)
1 cawan self-raising flour
Flaked almond (untuk hiasan)
1 biji putih telur (untuk hiasan)

Preparation:

Mix butter and sugar sampai kembang. Masukkan vanilla essence dan telur. Mix lagi. Masukkan cooking chocolate yang telah dicairkan dan mix lagi. Dalam bekas lain, gaulkan cornflakes bersama tepung kemudian campurkan bersama adunan pertama tadi hingga menjadi doh. Canai doh dan potong dengan cookie cutter kegemaran anda. Saya Cuma ada satu cookie cutter, so saya guna yang tu ja la untuk semua kuih..huhu. Susun diatas baking tray dan hiaskan dengan flaked almond. Gunakan putih telur untuk melekatkan almond pada biskut. Bake at 180 degree celsius for 7 minutes. Sejukkan sebentar, siap.


Si pembuat kuih..

Biskut yang telah siap dibakar..


Pada sebelah malamnya, saya buat Tart Nenas Gulung. Sedap, tapi tak cantik la sebab takdak acuan tart..huhu. Resepinya:

Ingredients:

150g butter
100g marjerin
70g gula caster
1 sudu kecil vanilla essence
350g tepung gandum
50g tepung jagung
2 biji telur
1 biji kuning telur (untuk hiasan)

Untuk jem

½ biji nenas
1 ¼ cawan gula
Sedikit kulit kayu manis (boleh jugak guna bunga cengkih)

Preparation:

Potong nenas dan blend. Masak dengan gula dan kulit kayu manis sampai jadi pekat. Sejukkan. Mix butter, margarine and caster sugar. Pukul sampai kembang. Masukkan vanilla essence dan telur. Pukul lagi. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung, pukul lagi. Bentukkan kuih tart mengikut kreativiti anda. Gunakan acuan kalau ada. Pastikan anda tak lupa untuk masukkan jem nenas tadi kat tengah2..hehe. Sapu kuning telur kat atas kuih untuk menambah sedikit gaya pada kuih anda..huhu. Bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama 7 minit. Sejukkan, dan siap untuk dimakan.

Lepas dah siap buat Tart Nenas, saya buat kek pulak. Kek ni namanya Kek Lapis Hawflakes. Kek ni sepatutnya dikukus, tapi sebab dah tak larat nak menunggu..saya just bake kat dalam oven. So kaler dia jadi lain sikit la, tapi masih cantik dan semestinya sedaaappp..(^^,).

Ingredients:
250g butter
1 ¼ cawan gula caster
7 biji telur
1 sudu kecil vanilla essence
1 paket cream cracker (Blend sampai hancur)
½ cawan susu segar
½ cawan susu pekat
Pewarna (boleh juga guna coklat kalau suka)
Hawflakes

Preparation:

Mix butter dan gula castor.. pukul sampai kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji, vanilla essence, pukul lagi. Masukkan susu segar dan susu pekat. Masukkan cream cracker sampai agak2 cukup pekat. Bahagi ikut warna. Letak 4 sudu warna asal dan kukus selama 10 minit. Masukkan warna kedua dankukus lagi selama 10 minit. Taburkan hawflakes pada setiap lapisan mengikut citarasa anda. Teruskan sehingga lapisan yang terakhir. Kalau nak bagi kek tahan lama, lepas siap kukus bolehlah bakar kat dalam oven suhu 180 darjah Celsius selama 10 minit. Sejukkan dan siap!


Kek yang sudah dipotong..

Cantik dan sedaaappp...(^^,)

Labels:




©copyrighted 2009 ainul_lavigne_lavendermaniac

0 comments